Пригоріла їжа на такій сковорідці — найменша неприємність.
Антипригарна сковорідка, кажуть в рекламі, перша річ, яку потрібно придбати людині, яка піклується про своє здоров'я. Адже смажити в такому посуді можна практично без олії. Це і правда корисно. Особливо якщо згадати, які жирні страви виходять у наших бабусь, які готують картоплю або навіть яєчню на сковорідці без всяких там покриттів, інформує Ukr.Media.
Але те, що корисно, при певних умовах може нести загрозу здоров'ю. Багато хто чув про міф про небезпеку сковорідки з пошкодженим антипригарним покриттям. Насправді, тут все залежить від типу покриття: кераміки, титану або навіть алмазу.
Ми часто готуємо в алюмінієвому посуді. Щоб не нашкодити собі, рекомендується не чистити його металевими щітками (це пошкоджує захисний шар окислів алюмінію на поверхні посуду, який утворився раніше), щоб продукти живлення не взаємодіяли з металом (алюмінієм). Небезпечне приготування в такому посуді компотів, супів. Фруктові кислоти вступають в реакцію з алюмінієм, і утворюються солі алюмінію, які, потрапляючи в наш організм, викликають пошкодження клітинних мембран (оболонок кліток). З тієї ж причини не варто використовувати сковорідки з пошкодженим шаром тефлону: під ним знаходиться неокислений метал, і він починає окислюватися в процесі приготування страв на пошкодженій поверхні сковорідки.
Найбільш небезпечним вважається подряпане тефлонове покриття — оскільки до складу входить перфтороктанова кислота, це канцероген, який може впливати на організм людини. Зокрема, на печінку і щитовидну залозу.
Ряд дослідників вважають, що тефлон при нагріванні небезпечний не тільки для людини, але і для домашніх птахів. Якщо на кухні живе папуга, то речовини, які виділяються від посуду з антипригарним шаром, потрапляють в повітря і можуть викликати хвороби у пернатих, скорочуючи термін життя. Так що небезпечна така сковорідка не тільки для тих, хто їсть з неї.
Виробники тефлонового посуду вважають свою продукцію безпечною, але радять уважно читати інструкцію. Наприклад, не варто нагрівати сковорідку до 230 градусів (це означає, що запікати в ній їжу в духовці не рекомендується) і використовувати посуд з пошкодженим покриттям. Якщо сковорідка пошкоджена, то тефлон потраплятиме в їжу і одночасно в повітря, яким дихає сім'я на кухні.
До речі, з таким покриттям бувають не тільки сковорідки, але і чаші мультіварок, листи, вафельниці, тостери.
Як відновити подряпане покриття?
В інтернеті є поради, як самостійно зняти зіпсований тефлоновий шар за допомогою наждачки, дрилі і жорсткої щітки. Але навіть виробник посуду не радить вдаватися до таких маніпуляцій. Відполірувати сковорідку, повністю прибравши антипригарний шар, неможливо в домашніх умовах. Можна звернутися, звичайно, до майстрів, щоб ті зробили нове покриття, але ця послуга буде коштувати мало не як нова сковорідка.
Так що, якщо ви переживаєте за своє здоров'я і здоров'я близьких, подряпаний посуд краще відкласти в дальній кут і використовувати лише для зберігання чого-небудь.
А що інші покриття?
Кераміка вважається найбільш екологічним матеріалом, але і найбільш тендітним — його легко подряпати, матеріал чутливий до контрастів температур. Але при цьому такий посуд не боїться нагрівання до 400 градусів, якщо, звичайно, ви не вирішите заливати крижаною водою її відразу після духовки.
Кам'яне або гранітне покриття менше за інших боїться ножів і виделок. Його не так-то просто зіпсувати. Але і ціна у таких сковорідок набагато вища.
Титанова сковорідка хороша тим, що матеріал не вступає ні в яку реакцію з продуктами. Але багатьом господиням просто незручно користуватися таким посудом, він дуже важкий і громіздкий.
Що руйнує захисний шар сковорідки?
-
Висока температура при смаженні або запіканні.
-
Чистка в посудомийній машині.
-
Сковорідки з антипригарним покриттям не можна заливати холодною водою, поки вони не охолонуть.
-
При помішуванні не можна використовувати металеві лопатки.
-
Сковорідку не варто нагрівати порожньою, так як момент перегріву настає досить швидко.
Залиште відповідь